Hva skjer

Lytteteateret Fattigfolk

- av Elin Tinholt - 

I mange år var garden Billerud på Toten bosted for de bedrestilte. Den store salen i 2.etasje var dekorert med veggmalerier av Peder Balke. Billerud var en gard for selskapelighet og fest, men tidene skulle endre seg. I 1901 ble garden Fattiggard. Et hjem for de svakeste i samfunnet. Mennesker som forsvant ut av historien like ubemerket og stille som de hadde levd. 

I lytteteateret Fattigfolk, tas vi tilbake til 1920. På Billerud har rundt 50 mennesker fått en seng. Hvem er de? Hvordan har det seg at de har havnet her? Hva er deres fortelling?

I lytteteateret medvirker ingen skuespillere fysisk på scenen. Lytteteater er teater for øret - skrevet spesielt for rommet og stedet hvor det formidles. Lytteteater oppleves sanselig, intimt og samtidig en kollektiv kunstopplevelse.

Tekst/regi: Elin Tinholt

Komponist/lyddesign: Jon Balke

Videoinstallasjon: Tone Myskja med praktisk bistand av Frank R Aaslund

Tekniker/redigerer: Jon Anders Narum

Produsent: Grethe Steensen, Peder Balke-senteret

 

Vi hører: Bente Børsum, Nils Sletta, Andreas Koschinski Kvisgaard, Ane Ulimoen Øverli, Anders Kippersund, Selma Narum, Magnus Axelsen

 

Spilledatoer: 

8., 9., 10., 15., 16. og 17.oktober kl.18

Alle billetter på www.ticketmaster.no 

Torsdag 8.oktober og torsdag 15.oktober har både Peders Cafe og De 4 årstider åpent til kl.18 - altså til teateret starter. Da er det mulig å få kjøpt middag i tillegg til ordinær meny. 

 

 

INTET AT BEMÆRKE

- historien som ikke ble fortalt - 

av Jon Olav Andersen og Eldrid Hågård Aas.

Billerud eller Peder Balke-senteret er kjent som tidligere embetsgård med veggmaleriet av Peder Balke. Mange husker også gården som aldershjem. At Billerud var i bruk som fattiggård, er det nok også en del kunnskap om, men denne delen av historien er ikke særlig godt kjent. For å bøte på dette, er vi stolte av å kunne fortelle at vi nå i høst ga ut denne boka som systematiserer og presenterer fakta om denne perioden i gardshistorien. En viktig periode i lokal gardshistorie. 

Utsalgsprisen er på kr.300, -og boka er til salgs i Totens Bokhandel og i butikken De 4 årstider her på Peder Balke-senteret. Hvis det er vanskelig å komme seg hit, kan vi også sende boka mot at kjøper betaler portoen.